Ständigt detta torn...

Måste börja med gårdagens middag som intogs på en kinarestaurang som tjejen i receptionen rekommenderat. Den hette BBQKing (bara ett sånt namn på ett kinahak kändes lite udda…) och hade åtminstone 150 numrerade rätter (utan överdrift!) att välja mellan och alla var dubbelt så stora som tallriken de serverades på! Mätta blev vi och gott var det.

Idag ringde klockan vid 07.00 eftersom vi skulle ut på heldagstur ”Best of two Worlds” med ”Bush and Beach”. Under förmiddagen kördes vi på klassisk guidetur runt i Auckland. Auckland har tidigare varit uppdelat i fem stadsdelar med eget bestämmande. I november 2010 slogs de fem ihop till en storstad, trots medborgarnas uppenbara missnöje, på grund av ekonomiska skäl. Det kostar ju mindre med en administration.
Turen tog oss först runt i Auckland City och sedan vidare ut i utkanterna. En del platser hade vi redan sett igår men andra var nya, som Mission Bay till exempel. Det var där de första Maorierna landsteg för ca 1200 år sedan. Färden gick sen vidare till Davenport, en finare del av Aukland, på andra sidan den stora bron som det för övrigt både klättras på och hoppas Bungy Jump ifrån (vem som nu skulle få för sig nåt sånt…). Trots att Davenport var den finaste av stadsdelarna fick huspriserna oss inte att höja ögonbrynen, vilket kanske i och för sig säger mer om Stockholm än om Auckland. Guiden Dawn tog oss till toppen av vulkanen Mt. Victoria (Auckland ligger ju på mängder av utbrunna eller vilande vulkaner) med vidunderlig utsikt över Auckland City med omnejd.


Davenport, från Mt Victoria

Eftermiddagen gick mer i naturens tecken. Vi bytte guide till Tony, en entusiastisk man som var född i Australien men bott på Nya Zeeland i 16 år. Han tog oss norröver och upp i bergen/vulkanerna.


Dessa ormbunkar växer till 30 meter höga trädliknande växter. De spiralformade nya bladen har viktig symbolik för nytt liv i Maorikulturen och återfinns i deras bilder.

Efter 40 minuters resa med bil finns inga spår av storstad kvar, endast regnskog, hissnande vattenfall och svarta lavastränder. Vi besökte The Waitakere Rangers Regional Park och startade vid Arataki Centre. Där fanns en del maoriskulpurer och information om regnskogen och djuren på Nya Zeeland samt naturligtvis, vidunderlig utsikt!


Från Arataki visitors center, det är svårt att göra utsikten rättvisa

Under eftermiddagen hann vi med att se häftiga Koru, ormbunkar i storleken 10-15 meter, ett fantastiskt vattenfall, Pohutukawa, julgransträd (som inte är granar utan gigantiska lövträd som blommar med röda trådliknande blommor vid juletid) och fina Manuka Flowers dessutom både hörde och såg vi Tui, en fågel som lät som en orgelpipa ibland och visslade ibland, fantastiskt!


Subtropisk regnskog

Vi stannade även till och gick till en alldeles svart sandstrand. Samma strand som var med i filmen ”Pianot” om någon eventuellt av er sett den. Den svarta sanden består av små magnetiska lavakorn.

 


Stranden vid Karekare, nån som känner igen den?

Och så var det där med tornet, det är ju ändå 328 meter högt! Om ni tittar på bilderna kan ni se att tornet syns både från Mt. Victoria och Arataki Centre. Det skiljer flera mil mellan punkterna där bilderna är tagna. Tornet har även kommit med på många av gårdagens bilder, Sky Tower är liksom alltid i vägen… :)
 

Posted by Maria Wednesday, October 17, 2012 1:23:00 PM Categories: Auckland Guideturer
Comments are closed on this post.