Sälar, en rak väg och en öde stad

Vår sista hela dag på Nya Zeeland blev en riktigt skön dag med hela 27 grader på termometern. Återigen stod den i skarp kontrast med gårdagens blåst och regn. I dag skulle vi göra den avslutande bilturen upp till Christchurch.

Men innan det var vi nästan tvungna att kika på Dunedin också. Vi gick därför en kort promenad i centrum, tog några kort och några cacher samt avslutade med en tur i ytterkanterna på jakt efter några av de äldre burkarna med.


Dunedins centrum

Sen bar det av norrut längs finfina vägar. Onödigt fina skulle nog den genomsnittlige Nya Zeeländaren säga. Eller så börjar man vänja sig så här lagom mot slutet. Det var till och med så man blev tvungen att sakta ner då och då.


Shag Point en försommardag

Vårt första stopp gjorde vid Shag Point, ett ställe där man kunde spana efter sälar och pingviner. Som vanligt en väldigt vacker plats som gjorde sig bra i försommarvärmen. Vi njöt och spanade. En hel del sälar fick vi se men pingvinerna uteblev. De kommer in på kvällen och då var vi redan långt härifrån. Otur.


Sälar vid Shag Point

Nästa stopp blev vid Moeraki beach där man kunde beskåda märkliga och nästan helt runda stenar som låg på stranden. De har bildats, likt pärlor under miljontals år på havsbotten. En märklig syn att se dessa gigantiska spelkulor ligga utdrällda på stranden. Vi gick runt en god stund och fotade innan det hela avslutades med en milkshake med havsutsikt.


Stenklot på Moeraki beach

När vi kom tillbaks i bilen insåg vi att vi dragit benen efter oss länge idag. GPS:en sa att ankomsten var beräknad till sju så det var bara att inse att det var direkt till Christchurch som gällde. Vi for vidare norrut och lyckades för första gången komma fram före GPS:ens tid. Inte utan att man började känna sig rutinerad nu.

Väl framme checkade vi in och begav oss ut på stan. Vi siktade in oss mot centrum och blev bedrövade över den syn som mötte oss. Jordbävningen för snart två år sedan har verkligen gått hårt åt staden. Överallt stod rivningsfärdiga hus med staket runt om, öppna ytor där man hunnit röja och ett och annat nybyggt hus. Hela centrum verkade avstängt från det håll vi kom. Det kändes dystert på nåt vis och även svårt för oss att greppa hur mycket skada en jordbävning kan ställa till med.


Vy in mot det avstängda centrum. Notera hur glashuset lutar i förhållande till huset bakom.

Efter en avslutande middag tog vi oss tillbaks till hotellet. I morgon återstår packning, lämna tillbaks monstret och påbörjan av en lång resa tvärs över jorden igen.  

Posted by Lasse Thursday, November 1, 2012 1:34:00 AM Categories: Christchurch Dunedin Natur
Comments are closed on this post.