En överraskningsbokning av Maria gjorde att vi hamnade på Roslagsgården utanför Östhammar, en plats som inbjöd till en lugn och stilla helg för att ladda batterierna tillsammans.

Maria bestämde sig för att överraska med en weekend för familjens vuxna som denna gång gick till norra Roslagen. Två dagar i lugn och stillhet långt i från hets och jäkt var det som stod på agendan. Roslagsgården ligger några mil norr om Östhammar och det var inte många "måsten" som skulle avverkas denna helg. Nä, lite böcker och mysig samvaro var allt vi planerat.

I stråland sol och värme letade vi oss fram till pensionatet på fredagseftermiddagen. Värdinnan tog emot oss och visade oss runt så att vi skulle få välja rum. Vi var enda gästerna den dagen så vi kunde välja fritt det rum vi ville ha. Vi följde värdinnans råd och tog ett trevligt hörnrum med dubbelsäng.


Här gick det att sova

Roslagsgården gav väl ett blandat intryck. Ett trevligt hus med karaktär som kunde mått bra av lite mer omsorg kanske. Lite målarfärg här och där och annat putsande skulle verkligen gjort ett ännu trevligare intryck.


Mycket läsning denna helg

I priset ingick pensionatsmiddag och Roslagsgården visade sig specialisera sig på maträtter med lokal anknytning och råvaror. Gäddfärsbiffarna med skirat smör och nypotatis smakade utmärkt så mätta och nöjda kunde vi ta oss till sängen och sova sött.

Något kände vi att man ändå måste göra så på lördagen begav vi oss in till Östhammar för att titta på staden och besöka marknaden. Östhammar är en fin liten skärgårdsstad och marknaden på rådhustorget tyckte t.o.m. Lasse kunde vara värd ett besök. I hamnen hade de den helg en "vanlig" T-shirt och godismarknad som visade upp det vanliga innehållet. Vi gick en rätt lång sväng genom stan och tittade på blandningen av gammalt och nytt som är rätt typisk för den här typen av städer.


Vy från Östhammar

Väl tillbaks till Roslagsgården kändes det inte som vi fått nog av att promenera. Vi tog med oss böcker och badkläder och gick kilometrarna ner till stranden för ett dopp och en stunds läsning vid stranden.


Många spökhäggar i år

Middagen bestod av Kycklingwok med ris och rabarberchutney och satt hur fint som helst. Skönt avslappnade kunde vi lägga ännu en skön dag till minnet.

Om söndagen återstod så bara frukost, packa ihop och fara hemåt.

Kanske inte en av de allra bästa weekendresor vi gjort. Roslagsgården ligger tämligen långt bort och erbjöd inte det där lilla extra som gör att vi kanske lockas att komma tillbaks. Trots det var det ett skönt avbrott i vardagen vilket var just vad vi som vanligt mest sökte efter. Maten med den lokala anknytningen och lugnet och stillheten är det som vi främst tar med oss från denna helg.