Regnväder, en stor stad och historiska vingslag

Idag hade vi ännu en längre sträcka att avverka enligt schemat. I natt ska vi sova i Húsavík är det tänkt. Efter att ha lyssnat med receptionisten bestämde vi oss för att följa hans råd och ta en omväg via udden med byn Siglufjörður längst i norr. Vi blev utlovande en vacker tur med fina naturupplevelser.

Vi började med att tanka bilen. Den här pumpen pratade engelska och då hittade vi lite nya funktioner som gjorde att vi kunde tanka fullt på samma sätt som vi gör hemmavid, nice! Styrde sedan ut på 1:an och svängde rätt snart av mot Hofós.


Torvhus.

På vägen mot Hofós gjorde vi en avstickare inåt landet för att kika på Hólar. Det var här biskopen som välsignat källan vi besökte häromdagen hade bott. Ett litet sammhälle i en dal med höga berg runt om var det. Fanns en del kul att titta på. Dels ett "torvhus" som gav en bild hur man kunde bo då det begav sig. Dels en vacker kyrka som vi hade lite tur att få komma in i eftersom nån med nyckel var där och lämnade grejor just då. Att man forfarande drev ett universitet här in den med våra mått mätt lilla byn imponerade också på oss. Till sist fanns det en replika av den biskopsgård som hyst biskopar i flera hundra år på platsen. Tyvärr var den stängd för säsongen men vi fick se den utifrån åtminstone (och logga den burk nån gömt där).


Biskopsgården.

Vägen skötte sig fint idag för övrigt. Asfalt och raka vägar. Rätt enformig natur och "Sala-rakorna" avlöste varandra. Börjar vi bli blassé kanske? När vi närnade oss udden började det stiga uppåt lite och med det kom även regnet. Det var som att köra rätt in i molnen och regnet hällde ner för första gången. Tillsammans med rätt kraftig blåst blev det en ny Islandsupplevelse för oss.

Straxt innan vi kom fram till Siglufjörður körde vi igenom en enfilig tunnel och när vi kom ut hade vi vatten på vänstersidan. Där fick vi se ett märkligt fenomen som såg ut som ett gäng små tromber med vattenvirvlar på kanske upp till fem meters höjd över vattnet.

När vi kom fram till Siglufjörður var det inte jättelockande att kliva ur bilen. Vi fortsatte därför vidare mot Ólafsjörður. För att ta sig dig var det bata att ta sig genom en 4 + 7 km lång tunnel. Smidigt som sjuttton och sedan var vi där. Kom dock fram till att vi skulle fortsätta ner mot Islands näst största stad, Akureyri istället. Det var en enkel körning som innehöll någon enfilig tunnel till men i övrigt rakt och fint.

Stannade till vid ännu en kyrka på vägen ner mot Akureyri mest för att käka lunch. En fin plats var det dock. Fortsatte ner mot Akureyri och enligt vår turistkarta var det läge att spana efter valar här! Spännande.. men nån val såg vi inte. Däremote ett mindre (gissar vi) isberg som såg ut att blåsa med vinden in i fjorden. En annorlunda suyn för oss svenskar.


Akureyri kyrka.

När vi kom ner mot stan hade det slutat regna igen och vi beslöt oss att gå en tur. Tog oss upp till det mest uppenbara landmärket, kyrkan och beskådade utsikten.


Botaniska trädgården i Akureyri. Vi önskade att det varit juli månad istället.

Gick sedan en promenad i den vackra botaniska trädgården innan vi körde vidare. Den här trädgården hade vi gärna sett på sommaren istället även om förvånandsvärt många blommor fortfarande blommar.


Full justämning trots att det är 99 dagar kvar.

Efter att besökt Akureyri hade vi en turistfälla inplanerad. Detta iform av en butik med jultema som ligger tio minuters väg söderut från city. Det var en rolig och annorlunda plats på många vis. Otroligt mycket julprydnader och annat med mysig inramning. Det enda som saknades var väl lite snö. Det enda som var lite underligt var väl att högtalarna vrålade ut sommarvalser från Bohuslän på bästa Göteborgsdialekt. En rätt bisarr upplevelse på många sätt.


Vädret växlar på Island. Från regn till detta.

Nu började det bli eftermiddag och vi fortsatte närmaste vägen den sista biten mot Húsavik. Vi hade egentligen ett vattenfall till inplanerat som sista stopp men vi bestämde oss för att spara det till imorgon istället. Kom fram till hotellet i lagom tid för att hinna med en (eller två) öl under happy hour. Avslutade sedan kvällen med en enkel middag iform av fish and chips i det snabbköpsliknande plejset nere i hamnen nedanför hotellet. 240 spänn inklusive en öl... Billigt för mat med Isländska mått :).


Húsaviks kyrka på väg till hotellet efter middagen.

 

Posted by Lasse Sunday, September 16, 2018 11:30:00 PM
Comments are closed on this post.
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistics

  • Entries (15)
  • Comments (0)