Pussel Julen-05

Att lägga pussel kan man säga är en tydlig manifestation av att man har tid över. Det är inte en av de sakerna som kommer högst på listan när det gäller livsnödvändiga saker att utföra för att överleva dagen. Julen är därför ett utmärkt tillfälle att pussla på. Det är liksom meningen att man ska ta det lugnt och göra...ingenting. Varje år brukar vi därför införskaffa ett eller flera pussel. På juldagen får man börja och sen ligger det framme tills det är klart. Här nedan följer en berättelse om hur det gick i år. Spännande..??..nja hur spännande kan det vara med pussel? Det är ju till och med så att det händer mer under en medioker division 3 match i fotboll än när man lägger pussel. Men det är ju liksom meningen också.

Hittills har det hunnit blivit två pussel; nämligen Fyren och Neptunfontänen i Florens


Fyren

Motivet
Här är en bild av hur det är tänkt att se ut när man är klar. Vi startar i år med ett 1500-bitars pussel.


2005-12-25 10:45
Öppning av pusslet. Det tråkigaste är att börja lägga upp och sortera bitarna. Maria gillar att ha brickor med olika typer av delar på varje. Lasse brukar sedan sprida ut dom efter formen på bitarna och detta brukar ge upphov till många diskussioner.


2005-12-25 12:10 
Kanterna börjar likna något. Som vanligt skickade inte den som tillverkade pusslet med alla bitar från början utan de som saknas brukar materialisera sig av sig själva långt senare. Det är märkligt hur duktiga dom är, pusseltillverkarna.
Vi börjar alltid med kanterna. Det känns enklast på nåt sätt. Vi märkte rätt snart att det här pusslet hade bitar som lätt passade på fel ställen. Det gjorde det lite knepigare att få i hop det och Johan var inte allt för förtjust i att det var så.

 

 

 

 


2005-12-25 18:05
Vi har varit ute och fått frisk luft samt fikat med varm choklad och lussebullar. Medan vi var ute materialiserades tydligen resten av kantbitarna (tidigare än vanligt denna gång). Kanten kunde därför läggas klart och även det lilla staket är nästan färdigt.

 

 

 

 

 


2005-12-25 22:35
Slut för idag. Husen har börjat ta form samt en del av stranden. Sanningen att säga är det mest Maria och Johan som pusslat under kvällen. Lasse var helt upptagen med att kolla på viktiga kulturhändelser inom filmvärlden med filmer som Star Trek och Matrix-reloaded.

 

 

 

 

 


2005-12-26 12:25
Annandagen. Fyren och en del av muren har blivit klara. Husen är också i princip klara. Saknas gör det bitar som som vanligt saknas i asken från början.
Ute har en massa snö fallit så det blir skottning och snöbollskrig som gäller på eftermiddagen. Alla familjemedlemmar har börjat intressera sig för pusslet så bitvis är det rätt trångt runt bordet.

 

 

 

 


2005-12-26 21:00
Klart för idag. Det var Johan som la de sista bitarna av stranden, muren och grönskan. Det tycks som åtminstone alla mörkare bitar var med i asken denna gång. Återstår att lägga himlen, men hur svårt kan det vara? Imorgon arbetar Lasse igen och han hoppas att inte allt är klart när han kommer hem.

 

 

 

 

 


2005-12-27 21:10
Vardag igen. Vardag efter jul betyder arbete för somliga och lov för andra. Lina var på födelsekalas idag och Maria och Johan var iväg och nyårshandlade under tiden. Trots den nästa fulla dag hann vi sortera de blåa bitarna och påbörja molnen. Träden blev också klara.

 

 

 

 

 


2005-12-28 20:15
En massa snö har fallit under dagen och barnen har lekt i snön medans Maria skottat. Trots det har molnen nästan hunnit blivit klara (Lasse fick också lägga dit några bitar när han kommit hem från jobbet). Nu är det i stort sätt bara blå himmelbitar som återstår. Kanske går det långsammare nu...

 

 

 

 

 


2006-01-01 11:25
Som sagt var; när det bara är himmelbitar kvar går det långsammare. Då och då har en bit trillat på plats men samtidigt har det ju varit en del annat att stå i form av nyårsfirande, snölekar och kvällar då vi varit bortbjudna.

 

 

 

 

 


2006-01-01 22:00
Dags att gå och lägga sig, somliga ska visst arbeta i morgon. Vi lyckades få en del bitar på plats idag trots allt. Det kanske går att bli klar ändå..

 

 

 

 

 

 


2006-01-02 22:30
Ännu en dag på arbetet till ända för Lasse. Barnen har upplevt en perfekt jullovsdag med fem minusgrader och snö. Det är så det ska vara. Av någon anledning har de ändå lyckats få dit en del bitar. Nu är det inte mycket kvar.

 

 

 

 

 


2006-01-03 19:25
Så var det klart! Fint vinterväder med perfekta förhållanden för att vara ute och leka kunde inte förhindra det oundvikliga. Resten av familjen hade sparat den sista biten till Lasse när han kom hem. Få se när vi plockar fram nästa pussel.

 

 

 

 

 


Tillbaka upp


Neptunfontänen i Florens

Motivet
Trettondagsafton. Dags att plocka fram nästa pussel. Endast tusen bitar denna gång. Hur svårt kan det vara.

 

 

 

 

 

 


2006-01-07 11:05
Som vanligt börjar vi med kantbitarna. Två brickor med himmelbitar respektive resten blev sorterade under tiden. Det gick ganska enkelt så långt men ett par bitar saknades som vanligt.

 

 

 

 

 

 


2006-01-07 12:45
Dags för lunch. Det enklaste huset är nästan klart liksom huvudet på Neptun och takåsarna.

 

 

 

 

 

 


2006-01-07 16:15
Middagspaus. Det börjar likna nåt (redan).

 

 

 

 

 

 

 


2006-01-07 20:45
Hoppsan, vad hände? Hela pusslet klart trots att det bara gått en dag. Det blir väl till att köpa ett nytt pussel i år kanske.

 

 

 

 

 

 Tillbaka upp