Massa stenar, några isberg och mycket blåst

Startade dagen till ljudet av regn. Men, det regnar aldrig så mycket som det låter lärde vi oss i tidiga scoutår när vi var på läger. Intog vår sedvanliga frukost till en utmärkt vy över vattnet och bergen bakom, regnet till trots!

Slutmålet för dagen var Fosshotellet Núpar på Islands nedre östkust. Väg #1 går hela vägen dit så egentligen inga småvägar alls idag.

I guideboken läste vi om Petra som skulle ha en stensamling som hon visade för allmänheten i Stöðvarfjördur. Det lät ju spännande! Och, jisses, vilken samling sedan!! Hela trädgården var full av sten av alla möjliga sorter, färger och former. En del stora Zeoliter med glänsande innehåll. Jaspis i grönt, rött brunt och allt däremellan. Damen Petra var väl nästan hundra vid dags datum men hittade fortfarande för några år sedan fantastiska stenar. När hennes make dog på 70-talet, alldeles på tok för ung, bestämde hon sig för att visa upp sin samling för allmänheten. Och nu har det blivit en året runt verksamhet för hela familjen.


Stenmuseum.


Stenar, stenar, stenar...

Utanför Djúpivogur tittade vi på Eggin i Gleðivik. En konstnär har gjort stenägg i samma form, bara liiite större, som äggen hos alla de 38 fågelarterna som brukar häcka vid fjorden. Några namn vi klarade av att läsa på isländska eller latin och några vi behöver kolla upp.


Ett av äggen som stod längs vägen här.

Vidderna runt vägarna är bra ödsliga! Man kan se flera kilometer. Rätt vad det är kommer en liten gård sen är det tomt igen. Vi tror nog att vi skulle få lappsjuka av att bo så här trots att vi inte själva bor i stan direkt! Förresten finns det massor av svanar i klungor här och var. Det som är lite kul är att det är sångsvan, som är lite ovanligare hemma. Har ännu inte sett en enda knölsvan här. Och en hel massa korpar finns det också. Stora, häftiga, dystra fåglar som passar utmärkt till landskapet.


En av dagens vyer.

Passade på att ta en cache i Höfn men höll på att blåsa bort. Jisses, vad det har blåst upp!


Del av ett konstverk som låg med strålande utsikt utanför Höfn.

Jökulsárlón är en liten lagun med isberg som den närliggande glaciären kalvat. Riktigt mäktigt! Isflaken åkte fram och tillbaka i lagunen i takt med tidvattnet. Det är bara en tiondel av isbergen som är ovanför ytan resten är under vattnet. När botten av isbergen slipats tillräckligt glider bergen med tidvattnet ut på vidare äventyr i havet. Sälarna gillade att leka bland isflaken och vi såg ett par stycken som simmade runt. På informationstavlan som berättade om lagunen hängde en påklistrad lapp som berättade att det var kraftiga vindar och eventuellt sandstormar på väg i det område vi är i nu. På Westfjordarna har vägarna i bergen blivit avstängda på grund av vind och snö... Tur vi hann undan, vi var ju där för bara ett par dagar sedan.


Jökulsárlón, en mäktig syn med isberg som sakta flyter ut mot havet.

Nu var det läge att hitta hotell Njupar innan blåsten blev värre och bensinen tog slut! Hotellet ligger straxt bredvid vägen mitt ute i ingenstans. Har nu ätit en god middag och sitter på rummet och skriver och lyssnar till blåsten som viner runt taket. Får se hur långt vi kommer i morgon. Det är kanske tur att ytterligare en natt är bokad här...


Varning för resenärer. Vi hoppas det löser sig.

 

Posted by Maria Wednesday, September 19, 2018 9:06:00 PM
Comments are closed on this post.
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistics

  • Entries (15)
  • Comments (0)