Hemresa och sammafattning 

Idag återstod inte mycket mer än att packa ihop sakerna, äta frukost och resa hem. Vi hade packat det mesta innan vi gick ner till frukosten och intog den sista frukosten. Efter det återstod lite väntan innan bussen plockade upp oss för vidare färd mot flygplatsen. Allt gick smidigt och nån halvtimme innan utsatt tid kunde vi landa på svensk mark igen. Det var med lite tunga steg vi klev ut i den relativa svenska kylan och vardagen igen.

Vi tackar för en finfin vecka på Madiera! Ska man försöka sammanfatta det på något vis kan det se ut så här:

Boendet

Vi valde ett relativt enkelt hotell, Prestana Bay, med all inclusive nära stranden. För oss passade det utmärk och havsutsikten var helklart där. Det var riktigt mysigt att se solen gå ner i havet (vilket skedde de flesta dagarna vi var där.) från den egna balkongen med ett glas vin i handen. Maten var väl med tveksam godkänd. Frukosten gillade vi men resten var sisådär måste vi nog säga. En vecka räckte bra. Rummet var utmärkt tyckte vi men så fick vi ju en uppgradering med ett extra rum också. Sån tur kan man ju inte hoppas på.

Köra bil

Vi tycker inte man ska vara allt för oroliga för att köra bil här. Vägarna är egentligen helt ok men väldigt branta och kurviga med några få undantag. Det är dock inte jättemycket trafik vilket gör det lite enklare. Madeirabor tycks vara väldigt förstående och allt som oftast stannar de för att släppa fram en. Att tänka på är att man gärna stannar mitt på vägen och därmed tar upp halva vägen. Inte alltid väljer man platser med full sikt heller. Men hastigheten är inte så hög heller.

Tänk på att kanske inte hyra den klenaste bilen. Att bli stående mitt i en av backarna här skulle inte kännas något vidare om man säger så. Har man en GPS är den bra att ha med tycker vi. Skyltningarna är i bästa fall sporadiska och att hitta rätt väg ut från stan kan nog bli svårare. Kombinera dock GPS:en med sunt förnuft. GPS:en försöker ju oftast nämna den snabbaste/kortaste vägen och det är långt ifrån säkert att det är den väg man helst vill ta.

Trots allt detta tycker vi det gick fint att ta sig runt. Den relativt låga hastigheten folk håller, de hjälpsamma Madeiraborna och den glesa trafiken gör detta fullt möjligt. 

Ön

Vi tyckte ön passade oss utmärkt. Ändå skrapade vi nog bara på ytan och det finns utrymme för minst en vecka till. Vi hann t.ex. inte med en av de saker vi förutsatt att göra; en levadavandring. Kommer vi tillbaks står det nog högst på listan över måsten. Vädret passade oss utmärkt; dryga tjugo grader och ständig sol (jo, vi hade nog liiite tur kanske). Mer än så kräver vi inte.

Sammanfattningsvis en semestervecka med mersmak

Tuesday, November 17, 2015 9:28:00 PM

Cabelcars, Monte och en botanisk trädgård 

Vaknade tidigt till ännu en solig dag. Åt frukost i godan ro innan vi tog hotellets buss till Funchal. Idag hade vi planer på att göra Funchal, man ska väl ha sett den stora staden också innan man åker hem. smiley

 


Mercado dos Lavradores.

 

Vi tog en promenad genom stan bort mot marknaden, Mercado dos Lavradores, som enligt guideboken är ett måste om man är i närheten. Marknaden innehöll det mesta. Från färsk fisk som styckades eller filéades enligt önskemål till kryddor och frukter av sällan skådat slag. Några av de mer spektakulära frukterna var väl ananasbanan (som såg ut som en lång grön krokodil utan svans och huvud) och torkade hibiskusblommor. De bjöd gärna på smakprov, det var spännande och för det mesta gott. Det fanns även flera sorters frukter som smakade som passionsfrukt, ungefär, men med olika bismaker som tomat, citron eller apelsin.

 


Lite pepparfrukter på Mercado dos Lavradores.

 

När vi kände oss mätta på marknaden gick vi vidare mot linbanan som skulle ta oss ca 3,5 km upp till byn Monte, som på 1700-talet var en fristad för stadsborna som där passade på att andas lite bergsluft och lyssna på tystnaden.

 


På väg uppför berget. Vägen skymtar i bakgrunden.

 

Vägen till linbanan gick via en liten väg i gamla staden där de flesta dörrarna var målade som riktiga konstverk. Små uteserveringar kantade väggarna. I en affär där julskyltningen var i full gång gick jag in en sväng. I högtalarna skrålade ”Frosty the snowman”, galet! Det känns sååå långt borta när man är här.

 


Dörrdekoration i äldre delen av Funchal.

 

Det tog ca 20 minuter att åka upp med cabelcarsen så vi var glada att slippa gå (eller köra bil…) det måste varit jobbigare förr… I Monte finns en katedral som syns ända nerifrån hotellet. Den gick vi så klart in i och beskådade fantastiska takmålningar och väggprydnader. Utsikten från taket på katedralen bjöd på en otrolig vy över hela Funchal.

 


Linbanevy.


Linbanevy.

 

Vi hade även bestämt oss för att ta en annan linbana till den botaniska trädgården. Så efter en lite kortare tur nedåt fick vi titta på både inhemska växter, figurklippta buskar och mönsterrabatter. En gruvligt lång och seg backe tog oss upp till linbanan igen och jag kan lova att vi var nöjda med att ha kostat på oss lyxen att åka linbana även ner till Funchal igen!

 


Mönsterträdgård.


Figurklippning.

 

På väg tillbaka köpte vi lite rostade kastanjer att knapra på innan bussen skulle gå. Det har jag bara ätit en gång för länge sedan när jag var barn och pappa saltbakade dem i ugnen. Kanske blir det till att prova det tricket själva hemmavid.

 


Modell av en sk Palherios. Vill man se fler är Santana ett bra ställe.

 

Tog en grogg (rött vin och tonic har nog ingen bett bartendrarna om förut, de tittar konstigt varje gång jag ber om det) och tittade på solnedgången innan vi gick upp till vår egen utanför för att njuta av sista kvällen (och ta en dusch…) innan middagen.

Monday, November 16, 2015 9:23:00 PM

Stränder, sol och lata dagar 

Idag ställde vi in oss på en latmansdag i närheten av hotellet. Vädret var fint och hjärnan full av intryck från tidigare dagar. Vi började dock med en tur längs strandpromenaden och havet. Det var varmt och soligt som vanligt och förhållandevis mycket folk i farten, söndagen till ära.

 


Vy över stranden västerut från hotellet.

 

Stranden närmast hotellet är full av klappersten och relativt oländig. Trots det hade folk släpat ner madrasser och låg i solen och gottade sig. En bit bort övergick stranden till sandstrand med svart, relativt grov sand. Här fanns också fler människor som slagit sig ner och njöt av sol och värme. Sanden var förvånansvärt sval tyckte vi.

 


Lite av det relativt fåtaliga djurlivet på ön.

 

Vi tog oss ett par kilometer bort för att klara av de Earthcacher någon placerat efter promenaden. Sedan tyckte vi att vi hade haft nog med äventyr för dagen och resten av den tillbringades därför i en solstol på hotellet. Man ska ha sådana dagar på sin semester då och då också.

Sunday, November 15, 2015 8:15:00 PM

Burkletning och stooor slätt på hög nivå 

Vår sista dag med bilen hade vi bestämt oss att ta en cachingtur (vi har en massa lösta mystar som måste loggas!) på Paul da Serra, en förhållandevis platt slätt på 1400 m höjd. Den plattaste delen på ön faktiskt. Vi tittade på kartan och konstaterade att det fanns två vägar dit. Den ena mer slingrig än den andra. Vi valde den som såg minst slingrig ut för uppfärden och tänkte oss den slingrigaste för nerfarten.

 


På väg uppför berget. Vägen skymtar i bakgrunden.

 

Efter att ha krupit uppåt bergsväggen ett antal hundra meter och nån mil längs vägen möttes vi av ett staket och resten av vägen var avstängd. Jaha ja, lika lång väg tillbaka… Ytterligare en rastplats med fantastisk utsikt var dock placerad där så vi tog en bensträckare innan nerfarten.

 


Utsikt från bergspasset där vi fick vända.

 

När vi kom fram till den andra vägen uppför berget konstaterade jag (som hade tid att titta ut genom fönstret på annat än på vägen) att ovanför syntes vägen i flera etage. Brant!!

 


Paul da Serra.

 

Paul da Serra bjöd på torr, knäpptyst natur i ett landskap som påminde om de vilda westernfilmer man sett med en ”lonesome cowboy” ridande bort i solnedgången på en öde prärie. Inget djurliv finns att tala om direkt. De enda djur vi såg var en och annan murödla, ett par gräshoppor och nån enstaka fågel högt upp i skyn.

 


Paul da Serra

 

Vi började med finalcachen som låg lite utanför de andra cacherna. Cachingordspråket ”tog stigen tillbaka” passade mycket bra här. Fullt av torra ormbunkar som revs på benen låg cachen längst upp på den enda kulle som fanns inom synhåll (kan man tänka sig…). Höghöjdsträning blev det med både pulshöjning och andfåddhet! De andra ca 10 cacherna låg på hyfsat slät mark, tack och lov.

 


En kort levadavandring hann vi med också.. nåja...

 

Efter en välförtjänt lunchpaus i tystnaden började nerstigningen mot Funchal igen. Vi tänkte lämna bilen redan idag för att slippa tänka på det i morgon bitti. Det mest intressanta var att försöka hitta en bensinmack för att fylla tanken innan återlämnandet.

Efter en promenad till hotellet framstod en iskall lockande öl som det bästa av det bästa. Åh, nu var det så där extra gott med en kall bira igen!

Saturday, November 14, 2015 9:18:00 PM

Nunnorna Dal, utsiktsplatser och bilturande 

Idag var det dags för ännu en tur runt ön med hyrbilen. På programmet stod (såklart) lite bergs bestigning med bil men även andra former av dramatiska vyer. Det visade sig att vi inte skulle bli besvikna.

Efter en sedvanligt god frukost hämtade vi ut lunchpaketet från hotellet, packade resten och satte oss i bilen. Första stoppet för dagen var Nunnornas dal, Curral das Freiras. Det är en avskild plats som fågelvägen ligger någon mil norr om Funchal. Bilvägen är det lite längre dock. Vi tände upp GPS:en och satte fart upp genom Funchals stadskvarter. Det kändes helt ok en lång stund men vägarna blev allt smalare och trafiken allt glesare varefter vi klättrade upp genom stan. Till slut var det väldigt lite bilar och en i vårt tycke allt för smal väg som återstod. När vi till slut svängde runt en kurva blev det bara så där löjligt brant och smalt att vi insåg att vi måste blivit lurade än en gång. Den första tanken mitt i backen efter att ha satt fart var en fundering på huruvida bilen var framhjulsdriven eller inte. Det kändes nästan som vi skulle kunna tippa bakåt och ofrivilligt kom man på sig att luta sig framåt löjligt nog. Efter nära två svettiga kilometrar uppför gjorde vägen plötsligt en skarp 270 graders sväng för att ta sig ut på den väg nog de flesta tar sig upp mot nunnornas dal på. Men vill ni ha mer av ett äventyr så har vi koordinaterna. Hör av er.

Vi klättrade vidare upp mot nunnornas dal på en väg som plötsligt kändes bred och fin. När vi närmade oss gjorde vi en vänstersväng för att ta oss upp mot en utsiktsplats högt över dalen; Eira do Serrado. Dit är hit de flesta turistturer går. Vägen upp var… inte bred men farbar med plats här och där för möten. Det var bra eftersom vi såg en och annan större turistbuss som tog upp större delen av vägen.

 


Nunnornas dal.

 

Väl uppe möttes vi av en helt otroligt utsikt över byn långt nedanför. Det var lätt att förstå varför man borde åka hit. Utsikten var minst sagt slående. Vi tog os upp på en plattform ett par hundra meter från parkeringsplatsen via en uthuggen gångstig längs det rakt ner stupande berget.

Som ett frimärksmotiv långt nedanför bredde Nunnornas dal ut sig. Hela dalen såg ut som en djup kittel med bergsväggar åt alla håll utom i söder där en smal, just nu uttorkad flod, rann vidare. Allt var förvånansvärt tyst och stilla med ljuden som åstadkoms där nere hördes på nåt sätt väldigt väl. En klart surrealistisk känsla svår att beskriva i ord. Åk hit vetja!

Efter att förevigat tillfället efter bästa förmåga (och samtidigt loggat en plastburk) tog vi oss ner för berget och genom tunneln in i nunnornas dal, mest för att uppleva känslan nerifrån. Det var trångt på gator och torg så det blev mest en biltur genom samhället innan vi körde ut ur dalen och tog vägen ner mot Funchal igen.

 


Utsikt från Cabo Girao mot Funchal.

 

Nästa planerade stopp var en känd utsiktsplats med namnet Cabo Girão. Även här en kort klättring med bil innan vi var framme vid en typisk turistfälla. Minst sagt fullt med bussar, kameror, shoppar och människor som trängdes på och i närheten plattformen, hängande nära 600 meter over havet med golv av glas. Visst, utsikten var även här magisk och vi såg tydligt vårt hotell i Funchal men ändå… Ett ”turistfällemått” vi brukar använda är priset på ett toabesök och här var det all in kan man säga.

 


Dessa finns det gott om i alla murar på ön

 

Efter besöket här tog vi oss ner för berget och styrde vidare västerut längs kusten, förbi Ribieira Brava, Ponta Do Sol, Madalena Do Mar, Calheta och Jardim do Mar. Efter Paúl do mar började vi stigningen uppåt igen och halvvägs upp för berget stannade vi till vid en rastplats och intog vår lunch till minst sagt spektakulär utsikt över berg, by och hav. Tänkas sig, även här fanns en plastburk att logga.

 


Lunchplats ovanför Paul Do Mar.

 

Efter lunchen tog vi oss vidare västerut över bergen. Vägarna kändes inte lika smala och branta längre, kanske börjar man vänja sig.

 


Utsikt norr ut från fyrplatsen Ponta do Pargo.

 

Längst i vänster på Madeira återfinns Ponta Do Pargo med sin fyr och ännu en otrolig utsikt över havet med utsikt över både syd och västkust.

Efter att turistat på platsen insåg vi att det blivit eftermiddag. Vi styrde bilen norrut över bergen mot Porto Moniz och stannade till vi en rastplats högt ovanför byn. Ännu en otroligt vacker vy.

 


Porto Moniz från ovan

 

Nu var klockan mer mot sen eftermiddag varför det inte var tid för jättemånga fler stopp. Vi tog oss ner till byn och styrde nu öster ut längs den dramatiska nordkusten. Här var vågorna högre och känslan var lite mer ödslig på nåt vis. Kanske bidrog det faktum att solen inte nådde ner riktigt till intrycket.

Vägen på den här sidan var betydligt snabbare med breda tunnlar längs ner vid havet. Vi var därför snabbt framme vid São Vicente. Efter det styrde vi söderut i bergspasset och tog sedan motorvägen fram till Funchal och hotellet.

Kvällen tillbringades på hotellet med god mat och dryck samt några onämnbara sällskapsspel som nog får anses som rätt tråkiga ;).

Allt som allt blev detta en heldag med otroligt många intryck och upplevelser vi kommer leva länge på.

Friday, November 13, 2015 6:58:00 PM

Hyrbil, backar och fantastiska vyer 

På dagens agenda står hämta hyrbil i Funchal, åka till Pico do Arieero samt ta oss så långt österut vi kan komma. Vi fick en fin morgonpromenad till Funchal i det vackra vädret, 23 grader varmt och strålande sol.

GPS:er i all ära men jag måste medge att de inte alltid tar de bästa vägarna till mål… Så många branta, smala, slingriga vägar har vi nog aldrig åkt på förr. Hade man inte tränat på att starta i backe på länge var det dags nu! I med handbromsen varje gång vi var tvungna att stanna för övergångsställe eller stopplikt.

 


Vila ovan molnen.


Vy från toppen.

 

Efter att ha suttit med andan i halsen en god stund kom vi allt längre upp i bergen, till slut var vi ovan molnen på 1818 m höjd. Pico do Arieero bjöd på en helt fantastisk utsikt över vulkanbergen. Vi tog en stig ut längs berget, smalt, många trappsteg och oerhört kupängt. På återvägen blev det flera stopp för att få ner pulsen något. Märkligt vad hög höjd och kuperad terräng kan göra med en otränad kropp…

 


Vandringsled mella olika toppar i området.

 

Vägen nerför berget igen gav oss åter andan i halsen och en stor önskan om att bromsarna skulle hålla! Lite burkletning hann vi också med såklart. Lite skoj är det när man träffar på burkletare från andra länder och lite otur när inte Lasse har med sina Reviewercoins att dela ut då (inte igår när vi träffade på ett par tyskar som letade efter samma burk som oss heller…).

 


Vådan av att låta GPS:en välja. På var sida av bergsryggen ett stup på nåt 100-tal meter. Vi mötte ingen...

 

Vägen österut bjöd oss på ständigt nya vyer den ena än mer fantastisk än den förra. Påminner lite om Nya Zeeland men här är det ännu mer backigt och vägarna är oftast sämre. Atlanthorisonten, höga berg och djupas dalar. Överallt ser man husen blandat med banan och vinodlingar klättra längs bergssluttningarna.

Naturreservatet var fantastiskt vackert och promenaden lite påfrestande för knäna.

 


Vy över östligaste delarna av Madeira.

 

Möra av sol och vandring gav vi oss tillbaka till hotellet för att styrka oss med en öl. Sällan har väl en öl smakat så gott! I väntan på middagen satt vi på vår egen balkong och spelade ”Geni hemma”, ett ganska trevligt spel om ni frågar mig (Lasse är möjligtvis av en annan åsikt).

Somnade ganska tidigt för att göra oss redo för en ny spännande dag på Madeira!

Thursday, November 12, 2015 9:55:00 PM

Fira halvsekel på Madeira 

Vår andra Madeiradag började tidigt. Lite effekt av tidsomställningen kanske men det är också alltid knepigt med sömnen på nya platser första tiden innan man hittat rätt. Någon fyllde visst halvsekel idag till råga på allt. Man kan säga att det märktes tydligt när vi gick ner och käkade vår första frukost här (smaskens!) och telefonen plötsligt fick internettillgång.

Men innan det blev det en lite annorlunda ”för-frukost” bestående av bubbelvin och dunkin´ donuts-munkar. Det borde alla prova på :). Efter frukosten kände vi oss redo för en prommis i närområdet. Laddade med GPS:er och ryggsäckar (tänk om vi hittar nåt att köpa) gav vi oss väg.

Vi tog strandvägen från hotellet genom en liten gångtunnel och mot västra delarna av Funchal. På vägen hittade vi en plastburk i ett stenröse kan man tänka sig.

 


Det finns plastburkar även här.

 

Funchal är … kullrigt men ligger ack så vackert med Atlanten som breder ut sig rakt nedanför. Dramatiskt branta klippor med moderna hotellbyggnader som tornar upp sig högt där uppe. Vi besökte idag enbart de allra västligaste delarna och kan väl känna att det kanske inte fullt ut ger hela bilden. Planen är dock att utöka intrycken med ett besök i själva centrum också, men det får bli senare i veckan.

 

 


Bättre utsikt än från Arlanda...

 

Vi följde strandkanten någon dryg kilometer fågelvägen och passade på att cacha lite när vi ändå var i farten. Det blev en hel del av upp och ner så när vi avlutat turen med ett besök på Forum, en av Funchals större köpcentra (nej, vi sprang inte i en enda klädesaffär) för inköp i snabbköp kändes det läge att återvända till hotellet för lite förfriskningar och sen lunch.

 

 

 


Skål!

 

Så blev det och när vi sedan återvände till rummet möttes vi av en överraskning i form av kyld bubbel. Ingen avsändare eller ledtråd till hur detta gått till men gott var det likväl. Drycken intogs på balkongen tillsammans med ett parti MIG (har jag sagt vilket sk-t spel det är förresten..) innan det var dags för middag. Klev ner lite innan för att greja med hemsidan och käkade sedan en god middag innan det blev dags att dra sig tillbaks och sova. Det är märkligt hur man ändrar sina sovvanor på semestern.

 

Det blev en födelsedag helt i undertecknads smak måste jag säga. Supernöjd!

Wednesday, November 11, 2015 8:50:00 PM

Semester och havshorisont 

Resdagen började tidigt med hotellfrukost redan´kl 04:30. Halv sex kom bussen och körde till Arlanda. För en gångs skull gick allt smidigt incheck, bagagedrop, säkerhetskontroll och lagom väntan på plats på gaten. Planet startade i tid och vid kl 12:30 klev vi ut i den ljumma luften på Madeira. En kurvig, slingrig väg tog oss upp och ner längs vulkan öns kust till vårt hotell, Pestana Bay. Vi fick ett rum upgrade vilket innebar ett extra rum med soffa och matbord. Ibland ska man ha tur! Utsikten är fantastisk. Det enda som stör utsikten mot horisonten är enstaka båtar långt bort. Ljudet av klappersten blandat med vågornas brus hörs när vågorna rullar in. Man kunde ha det mycket sämre!!

 


Bättre utsikt än från Arlanda...

 

Buffelunch och middag intogs i restaurangen och en kort promenad i ficklampornas sken längs strandpromenaden bort till steg ett i en multicach klarades av innan sängen hägrade. Tidig läggkväll idag, det har varit en lång och intensiv dag.


Utsikt från balkongen. Jo, havsutsikt på riktigt.

 

Tuesday, November 10, 2015 8:26:00 PM
-April 2021+
SMTWTFS
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistics

  • Entries (8)
  • Comments (0)