Ett bröllop i släkten tog oss till Skåne. En av dagarna vi var där begav vi oss ut på en liten upptäcktsresa i sydöstra Skåne som gav oss mersmak.

Under sommaren 2005 var vi i Skåne några dagar för att fira Bröllopet mellan Marias bror Björn och hans Kajsa. Vi hamnade i Yngsjö som ligger längs Skånes ostkust. Yngsjö ligger alldeles vid havet och Kajsas föräldrars sommarställe låg alldeles längs den långa sandstranden så vi kunde haft det sämre.

En av dagarna bestämde vi oss att åka på en upptäcktsresa i granntrakten. Johan hade läst om Sveriges geografi i skolan och ville därför besöka Smygehuk som ju bekant är Sveriges sydligaste udde. Vi fick nästan lika många förslag som det var personer vi frågade vad vi borde hinna med och se och insåg snabbt att vi nog måste komma tillbaks till Skåne någon annan gång. En blick på kartan gjorde att vi bestämde oss för att följa kusten söderut och se var vi hamnade.

Första stoppet låg någon mil söder ut. Stens huvud heter en av Sveriges nationalparker. Vacker omväxlande natur med bokskogar, kala klippor, steniga stränder och vidunderlig utsikt. Väl utmärka stigar tog oss på en dryg mils promenad genom nationalparken. Passa på att besöka att besöka naturrummet med utställningar när du är där. Kostnaden för det hela är 20 kr. i parkeringsavgift. Vi kom tidigt på förmiddagen vilket kan vara smart då vi såg hur mycket bilar det kommit när vi kom tillbaks efter vår promenad.


Stenshuvud bjöd på mäktiga naturupplevelser


Trollskog


Skaplig utsikt får man säga

Vi fick rådet av många skåningar att besöka Café Annorlunda som ligger på vägen straxt före nationalparken men vi kände att tiden inte var den rätta denna gång. Vi kanske återkommer en annan dag.

Efter vårt besök i Stens huvud for vi vidare längs kusten. Vi hade nu tänkt att besöka Ale Stenar. Det var nu mitt på dagen och nu gjorde vi misstaget att släpa upp våra trötta barn upp till skeppssättingen utan att först stanna till vid någon av de glasscaféer man passerar på vägen upp. Det blev därför ett rätt kort besök på den fascinerade platsen. Ale stenar ligger vackert på Kåsebergaåsen och även om dess funktion är höljt i tidens dimmor så finns det många teorier. Åker man hit om sommaren kan man följa med på en guidad tur för en billig penning. När vi var där i sommarvärmen var stället rätt välbesökt.


Ale stenar

På vägen ner fick sen barnen sin glass och blev lite gladare. Hade vi som erfarna föräldrar givit dom denna glass på vägen upp istället hade besöket blivit betydligt trevligare. Att man aldrig lär sig!

Nu var det dags för lunch och närmaste större stad på vår väg hette Ystad. Lite oplanerat hamnade vi alltså därför där. En mysig välbevarad stad som förtjänar ytterligare ett besök någon annan gång. Mysiga gator och välbevarade hus där man gott kunde strövat runt en stund till. Ystad är väl värt ett besök!

Vårt sista stopp blev så slutligen Smygehuk. På udden var en turistfälla uppbyggd med souvenirer och allt annat som hör sådana platser till. Johan var nöjd att vi tagit oss dit och vi kunde pricka av det från att-göra-listan. Annars tyckte väl barnen att den gamla kalkugnen som fanns där var det mest spännande att titta på.


Ni som varit i Smygehuk känner igen denna kalkugn

Tillbaks till Yngsjö tog vi oss via småvägar längre inåt landet. Skåne är ett vackert landskap att åka igenom med omväxlande stora öppna fält och mörkare bokskogar. Här och där dyker stora herresäten upp blandat med små samhällen och byar. Vill man se mer av Skåne ska man definitivt svänga av från de stora vägarna och leta sig fram på de mindre istället.

En dryg dag tog resan och trots att vi egentligen inte gjorde så mycket var barnen nöjda. Skåne bjuder på många olika aktiviteter som passar barnen men denna gång valde vi en se-och-upplev-dag istället. Nästa gång vi kommer tillbaks till Skåne (för det hoppas vi verkligen få tillfälle att göra) kommer vi säkert besöka någon av alla de traditionella barnaktiviteter Skåne kan bjuda på. Har ni något är tipsa oss om så kontakta oss gärna.