Glaciär

Idag vaknade vi till hällande ösregn. Vi ska, om vädret tillåter, åka helikopter till Fox Glacier och sedan vandra på glaciären ett par timmar innan färden går åter mot lägre marker. Men idag ser det tveksamt ut.  Efter en rejäl frukost med vita bönor i tomatsås, hashbrown, bacon och äggröra checkade vi ut och gick förväntansfulla till de som anordnar Heli-haiken. Som väntat, men ändå med besvikelse hör vi att helikopterturen är inställd på grund av väderförhållandena. Efter en del funderande och tittande i guideboken om vad vi skulle kunna göra istället på vägen till Wanaka (där vi ska sova i natt), vilket var en ganska tom yta i boken, beslutar vi oss för att boka om till en senare tur och hoppas på att vädret blir bättre. Det kan slå om fort här.


Här varnar man gångtrafikanterna för cyklister.

De tre timmarna vi fick extra i Fox Glacier tillbringade vi med att leta burkar och ta en promenad (i kombination) genom skogen till en liten sjö.


Ljuset i glaciärens grottor var riktigt häftigt

När vi kommer tillbaka väntar vi på nytt spända på att guiderna ska lyssna på vädret och bestämma om det blir någon tur eller om vi snopna ska på åka helikopter någon annan gång. Men… Yes! Vädret har bättrat sig, det är ganska soligt och inte så blåsigt längre. Vi packar in oss i bussen Charlie och åker till helikopterplattan. Där får vi först låna ett par kängor som passar till att fästa ”isspikar” under.  Helikoptern tar sex passagerare i taget upp mot glaciären. Det är härligt med helikopter eftersom man ser så bra. Under oss ser skogen och glaciären ganska puttiga ut. När vi kommer närmre inser vi att de små svarta prickarna faktiskt är människor som väntar på oss. Glaciären är stor, mycket större än den ser ut! Eftersom det är mulet idag har vi förmånen att få se isen och snön bilda klarblåa fält, hål, sprickor och grottor. Mäktigt!

Nöjda glaciärbesökare. 

När vi återkommer till bilen äter vi ett par mackor och kör iväg genom ”Gate of Haast” på samma kringelikrokiga vägar med höga backar och branta nerfarter som vi börjat bli vana med. Resan tog nästan fyra timmar innan vi var framme Wanaka och checkade in på en mysig, familjär lodge trötta med mycket nöjda med dagen.


Egentligen är det svårt att se sig mätt.

 

Posted by Maria Thursday, October 25, 2012 12:00:00 PM Categories: Burkletning Fox Glacier Guideturer Natur Wannaka
Comments are closed on this post.