En resa som tog sin början i januari och avslutades i augusti blev till ett riktigt äventyr för oss. Häng med oss till Gotland!

2006-01-20
Vi har lagt ramen för sommarens semesterplaner! Att låna Lasses föräldrars båt och bege sig på en långresa neråt Gotland låter både spännande och passar dessutom årets semesterplånbok. Barnen blev väldigt förtjusta även om dom vet att det innebär en del jobb innan med att få båten i ordning inför resan.
2006-02-11
En promenad ner till landet för att bland annat titta på båten och börja se framåt mot varmare tider. Att få stå på däcket på Modeste och styra ut från Rindö sund känns lite avlägset en sån här dag men promenaden gav oss mersmak kan man säga. Tills dess har vi bara dessa bilder att titta på. Hoppas det blir varmare i sommar...
2006-04-14
Idag startades båten för första gången i år. I två timmar fick den gå. Maria gick igenom och plockade i ordning köksattiraljerna. Vi konstaterade att vi kommer behöver komplettera lite med utrustning. Annars finns det en hel del annat som ska fixas för att Modeste ska bli sommarfin. Bara det blir lite varmare..
2006-07-14 -- 2007-07-23
Hmm, som vanligt ute i sista sekunden. Trots att det var mycket att göra inför resan kunde vi inte låta bli att vänta till sista sekunden. Vi hade dock handlat lite nya kökssaker och annat innan men själva arbetet gjorde vi (som vanligt) i sista sekund med piskan hotande över oss. Utrustade med en fyra sidor (!) lång checklista satte vi igång. Täta båten (uppifrån), tvätta bort svartmögel, byta bränslefilter, oljefilter, slangklämmor till motorn, göra nya durkar, tvätta och färga dynor, kolla elsystem, sätta fast GPS, lyfta ner livflotte, kolla gasolsystem och tuber, måla skyltar, tömma och städa ur, kolla toalett mm, mm. Det tog helt enkelt aldrig slut. Till slut blev vi hjälpligt färdiga. Båten var genomgången och checklistan någorlunda avbockad, maten var inhandlad inpackad och kläder för en dryg vecka nerstuvade. Resan kunde äntligen påbörjas!
2006-07-24 (Ur Modestes loggbok: Rindö-Grinda-Gällnö-Ängsholmen - 22 distansminuter)
Som Lina uttrycker det: Färden går bra. Vi har varit sysselsatta hela tiden. Gotland väntar på oss.
Äntligen på väg! Varmt och svettigt att packa båten. Vid tvåtiden kunde vi så lägga ut. Vid Gällnö port föll de första regndropparna från en annars solig himmel! När vi kom ut på Kanholmsfjärden började det åska men vi gick i kanten av ovädret som tur var (det är som vanligt bra att vara ute i skärgården istället för på fastlandet visar det sig). Hittade en skaplig plats på Ängsholmen straxt söder om Runmarö att ligga på. Sammanstrålade med Nicke och hans familj som också har semester nu.
Kvällsprat på berget och i säng vid elvatiden. Barnen har badat (såklart) och Johan har rott i plastjollen.
2006-07-25 (Ur Modestes loggbok: Ängsholmen-Dalarö skans-Gålö - 21 distansminuter)
Sov Dåligt! Det har inkvarterat sig mängder med mygg!! Maria och barnen i samma koj.. (blev rätt trångt). Vaknade dock till strålande sol och härligt bad. Tog det lugnt och kom iväg straxt innan tolv. Lina är lite bekymrad då hon redan nästan läst en av sina två böcker..
Blåste sidvind vid Dalarö skans så det var lite knepigt att lägga till. Tyvärr var det abonnerat just idag så vi tittade runt lite och bestämde oss sedan för att åka vidare till Gålö för att slippa ovädret som hotade längre söderut.
Efter en god middag och kaffe och Whisky på berget tog vi en titt på området där vi ska på kårläger om några veckor. Det verkade fint! Spelade kort till elva och sedan bums i säng. Runt båten hoppade småfisk. Dom hoppade som små delfiner, häftigt!
2006-07-26 (Ur Modestes loggbok: Gålö-Nåttarö - 16 distansminuter)
Sov gott utan mygg i natt! Vinden har vänt helt om. Strålande sol, ska bli uppemot trettio grader idag. Puh!
Skön resa, varmt och många fina båtar att titta på.
Fin ö, Nåttarö! Vi lade till, åt lunch och gick ner till Stora Sand. En jättestor strand med varmt i vattnet. Tillbaks och käkade middag. Medan Maria diskade gick Lasse och barnen iväg och tittade på Drottninggrottan. Den visade sig vara en tre meter djup "grotta" där en av Sveriges drottningar en gång sägs hållit sig gömd på sin flykt från Stockholm.
Spelade Geni med Nicke, Gittan och Elin. Barnen fuskade med läsningen och hade väldigt roligt! Sa sedan tack och hej till dom för de här trevliga dagarna. Imorgon, tidigt, bär det av till Gotland..
2006-07-27 (Ur Modestes loggbok: Nåttarö-Fårösund - 71 distansminuter)
Kom smidigt iväg vid halvfemtiden. Nicke vinkade hej då. Såg solen gå upp och nu återstår havet.
Hav, hav, bara hav. Besvärande sidovind som gjorde att det rullade rätt bra. 4-6 m/s. Det blev ganska enformigt att styra de 52 distansminuterna från Nynäshamns angöring till inloppet vid Fårösund men det var ändå spännande att äntligen se Gotland växa fram i horisonten.
Vid infarten mötte vi en liten motorbåt (Nova 210) som vinkade till oss. Det visade sig att dom åkt från Visby där bensinen varit slut (!). i förhoppning att dom skulle kunna tanka i Fårösund istället för att sedan ta sig vidare hem till Stockholm. Bensinen räckte dock inte riktigt hela vägen in till Fårösund... Vi drog in dom de sista 5 distansminuterna så dom kunde tanka och bege sig vidare. Hoppas dom kom hem ordentligt i det som hamnvärden lite spydigt kallade "jollen".
Möra och soltärda gick vi en kort sväng i Fårösund och åt på en Pizzeria. Det är ju semester!
Det var sen fyra trötta personer som gick till sängs utan svårighet att somna.
2006-07-28 (Ur Modestes loggbok: Fårösund - 0 distansminuter)
Vaknade och tog det lugnt fram till två då en bil var ledig. Man hade lovat 10 m/s idag så en fyratimmars resa till Herrvik över öppet hav i motvind beslöt vi oss raskt avstå ifrån.
Istället blev det bil till den fantastiska Lummelundagrottan. Fantastisk... och turistig!
Åkte sedan mot Grynge för att äta middag hos Lasses arbetskompis Leif och hans familj. De brukar vara på Gotland två veckor per sommar.
Trevlig kväll med grillad fläskfilé, potatis och jordgubbar med glass till efterrätt. Tillbaka till båten vid ettiden. GÄSP!
2006-07-29 (Ur Modestes loggbok: Fårösund - 0 distansminuter)
Tog idag bilen och åkte NINA över till Fårö för att kolla Raukar och leta fossiler. Hittade gott om båda. Åt sedan på Ebbe&Ebbas (turistpriser!). Åkte förbi och gjorde en kort sväng i Ulla Haus flygsandsfält. Ganska häftigt.
Hann till sist med ett härligt bad på den fantastiska Sudersand. Vilken strand! Vi kom dit vid femtiden och då var alla på väg hem till middag...
Kom tillbaks till båten ganska sent, ingen var hungrig. Somnade gott även denna kväll...
2006-07-30 (Ur Modestes loggbok: Fårösund - 0 distansminuter)
Låg och drog oss i kojerna när Hasse (Lasses pappa) ringde. De skulle vara i Visby vid elvatiden (Hasse och Britt hade rest med Birka Paradise till Tallin med stopp i Visby på hemvägen).
Inne i Visby, vid Österport mötte vi dem och gick en rundtur i Visby, fin stad! Käkade lunch på Barbeque Garden, hamburgare som var 2 cm tjocka...
Efter maten passerade vi Almedalen (platsen för stora lögnarveckan, enligt Johan) och Botaniska parken. Vi avlutade sedan Visbybesöket och sa hejdå till Hasse och Britt med att Lina köpte en ny Gose i form av ett Gutefår.
Återstod bara att fara tillbaka till Fårö, inta en korvstroganoffmiddag, bada i Bungenäs och gå och lägga oss tidigt. I morgon ser det ut som vi far till fastlandet...
2006-07-31 (Ur Modestes loggbok: Fårösund-Landsort-Gålö - 94 distansminuter)
Hurra! Sommarens andra soluppgång upplevdes idag. Upp kl 4 och iväg 30 minuter senare till en magisk soluppgång. Lite mindre vind och dessutom medvind gjorde denna överfart betydligt trevligare. Tyvärr ökade vinden något på eftermiddagen och när vi vände norrut över Mysingen gungade det rätt bra innan vi kom i lä bakom Nåttarö.
Efter en lång dag kunde vi notera 94 distansminuter på loggen vilket torde vara ett svårslaget rekord för denna båt. Vi valde att lägga till vid Gålö igen för att göra det enkelt och slippa leta nya hamnar.
Lasse och Maria gick upp till ängarna för att hälsa på de Waxholmsscouter som redan kommit på plats inför kårlägret.
Åt sedan middag och somnade redan vid tiotiden. Det hade varit en lång dag...
2006-08-01 (Ur Modestes loggbok: Gålö-Dalarö-Kanholmsfjärden-Lådna - 30 distansminuter)
Vaknade straxt efter nio till en molnig dag (ovanligt minst sagt). Enligt väderprognosen skulle det vara så och dessutom regnskurar... Men efter frukosten sprack det upp och fortsatte som en molnfri, solig dag. Tur igen!
Åkte först till Dalarö för att tanka bränsle och vatten. Vi köpte en tvåliters glass att dela på istället för strutar (mer glass och mindre pengar). Barnen jublade! Strålande sol som stekte hela eftermiddagen.
Löste korsord och tog en cider/läsk när vi kom fram. Ett mysigt ställe hittade vi. Framåt kvällen kom ett moln med åska och blixtar och täckte solen. Men hos oss var det blå himmel. Avslutade kvällen med att spela kort.
2006-08-02 (Ur Modestes loggbok: Lådna-Grinda-Rindö - 13 distansminuter)
Vaknade vid halv nio till hemåkarväder, moln så långt ögat når. Åt frukost, plockade ihop oss och åkte iväg.
Inget spännande hände på hemvägen, bara en massa båtar och vågor som vanligt på denna sträcka av skärgården.
Med blandade känslor kunde vi så till sist lägga till i hemmahamnen. Vi lyckades precis packa ur båten och få undan grejorna innan de första regndropparna föll. Det hade varit dags att åka hem tydligen.
Tack för denna gång säger vi 267 distansminuter senare.
Till Sist
Det blev en resa ändå! Vi hade svårt att komma igång med förberedelserna och fixandet innan, men till slut blev det ändå bra. De som känner den här familjen vet att det är så vi fungerar. Ändå måste jag erkänna att vi nog brukar vara mer förberedda än denna gång. Det hade ju tex. varit rätt dumt om GPS:en inte fungerat som den gjorde då vi inte kollat kompassen. Den gick över 10 grader fel och då hade vi nog inte sett mycket av Gotland tror jag..
Gotlandsbesöket var en del av målet denna gång och resan över havet var definitivt en del av äventyret. Nu när vi gjort det dock är jag tveksam om vi kommer att göra det igen. Gjort är liksom gjort.
Tur med vädret underlättar, men jag tror vi hade fått en fin resa ändå. Att båten fungerade så bra och att barnen trivdes så i den milda grad var nog betydligt viktigare framgångsfaktorer än vädret. Vi fick en fin semester helt enkelt. När vi planerade det hela från början trodde vi vi skulle vara ute längre men så blev det inte. Jag tror inte det gjorde så mycket och vi kanske kommer återvända till Modeste ännu en gång innan sommaren tagit slut. Men vi far inte till Gotland då, det kan jag lova!