Posts in Category: Nelson

Berg, kurvor och pannkakor 

Så vaknade vi upp till ännu en vacker dag. Idag väntade en av våra längre planerade bilturer på drygt 50 mil längs sydöns västkust. Vi hade planerat att ge oss iväg lite tidigare men det tycks vara svårt att göra så. Därför dröjde det till straxt innan tio innan monstret styrdes ut på vägarna igen.


Många berg här..

Garmin skötte sig hyggligt idag och skulle nog valt den lämpligaste vägen. Men vi hade ett mål för dagen och som låg närmre kusten på State Highway 6. Pannkaksklipporna i Paparoa National Park handlade det om.


Vågorna rullar in på den öde stranden, mäktigt

Vägen söderut bjöd verkligen på mäktiga vyer, smala vägar med löjligt höga hastighetsgränser, tät skog, enfiliga och smala broar, upp- och nerförsbackar som trotsade sunt förnuft och gav många minnen för livet.


Bilarna som kom upp längs vägen var som små prickar härifrån

Det fanns många stopp att välja på och vi valde det som guideboken (och GPS:en med geocacher) föreslog. En relativt omärkt parkeringsplats och en stig genom skogen som bjöd på 15 minuters naturupplevelse. Det innebär att vi skippade turistfällan med kiosker och stora skyltar den här gången.

Promenaden ner till stranden bjöd på vårljud med fågelsång av annorlunda slag. Vackert och annorlunda.


Detta mötte oss efter den korta promenaden genom regnskogen

Nere vid stranden möttes vi av en mäktig syn av mullrande vågor, vassa klippor och vattenkaskader som uppstod när havsvattnet trycktes upp genom det porösa berget likt gejsar. Vi tog oss ner på stranden och utforskade området med grottor, stenar och vattenfall innan det blev dags att ta sig tillbaks till bilen för en kortare lunch och vidare färd.

 


Vattenfall nere på stranden tv om bilden ovan.Någonstans i grönskan till höger påstås det ligga en geocache, vi är skeptiska.. ;).

Vägen söderut bjöd på en alltigenom minnesvärd resa med massor av intryck. Men ibland kom man ändå på sig med att tänka tankar som ”jaha, ännu en dalgång och ännu en fantastisk vy”. Men så blir det väl kanske.

 

Till slut var vi framme vid Fox Glacier och kunde nöjda med ännu en trevlig dag på Nya Zeeland. En bra vana kan jag tycka. Vi hoppas att det fortsätter.

Posted by Lasse Thursday, October 25, 2012 10:24:00 AM Categories: Burkletning Fox Glacier Natur Nelson

Monsterbil 


Frukost i vänthallen

I morse var vi uppe med tuppen! Vi skulle med färjan över till sydön nämligen. Upp, packa det sista och iväg, frukost åt vi i vänthallen efter incheckning på Interislander. På nordön lämnade vi vår fina hyrbil sad. Det kostar 5-600 NZD bara att ta över bilen med färjan så det brukliga är att lämna bilen vid färjeterminalen på nordön och hämta en ny i Picton på sydön.

Sträckan nord- sydön sägs vara en av de vackraste på jorden och vi kan hålla med. I det fantastiska vädret gjorde sig berg och dalar fantastiska mot det gröna vattnet. Resan tog ungefär 3,5 timmar, dvs lagom länge för att klå Lasse i MIG (hehehe), lyssna en stund på när Stefan Sauk läser om Carl Mörk, dricka en kaffe och fota berg.


Inloppet till sydön och Picton

Väl framme i Picton fick vi vår nya hyrbil. Eller, är det ett monster… Något hade blivit fel och den bil vi skulle ha skulle visst säljas. Istället fick vi fick en Holden Sedan, modell större. Monstret får knappt plats i en vanlig parkeringsruta!  Nåja, väskorna gick in lätt i bagageutrymmet och det hade väl lätt fått plats ett par till lika stora…

Ibland kan man undra hur Garmin (GPS:en) tänker, den valde inte riktigt den snabbaste, rakaste och säkraste vägen till Nelson där vi skulle stanna över natten… Har jag tidigare skrivit om kringelikrokiga, smala vägar som gått över berg och ner i dalar så tar den här vägen priset! På många vägar får man köra 100 km/timme men som tur är varnas det i de kurviga avsnitten och skyltar talar om lämplig hastighet. På ett ställe högt upp i bergen hade en bil åkt över kanten och stod i 30 graders lutning utanför vägen, hade nån öppnat dörren på nersidan hade den åkt ur och ramlat nerför det busk- och trädklädda berget. Tack och lov verkade ingen skadad.  Tack vare Garmin fick vi i alla fall se många trevliga vyer vi missat om vi åkt den större, betydligt rakare vägen. 

Vårt Hotell, Mysigt med egen altan. Bilen till höger är den vi ska ta oss runt med resten av tiden. 

När vi så äntligen kom fram till Nelson visade det sig att vårt hotell låg nästan en mil utanför själva staden. Ett kanonmysigt hotell med låga hus i rött tegel, som en egen liten by. Här blommar syrener, liljor och rosor. Våren när den är som bäst med andra ord! Vi checkade in och tog sen en cachingrunda i närområdet innan dagen kändes färdig. Ännu en dag full med nya fascinerande intryck!


Härligt  med vår.

 

Posted by Maria Tuesday, October 23, 2012 10:05:00 PM Categories: Nelson