En klassisk festresa skulle många hävda då 24-timmars kryssningar kommer på tal. Fylla och festande är väl det man förknippar dylika resor med. Kan säkert stämma men det behöver inte alltid vara så.

Det var Lasses föräldrar som överraskande bjöd oss och Lasses bror med fru på denna resa. Kändes riktigt kul att få komma iväg och umgås tillsammans under ett intensivt dygn med allt ordnat. Vi bokade det hela tillsammans via nätet på Birkas hemsida. Det var ganska enkelt även om det skulle visa sig att bokningssystemet inte tagit hänsyn till att frukosten ingick i det hyttalternativ vi valt. Som tur var gick det att använda dom överblivna frukostkupongerna till dryck ombord istället och de gick åt..

Lasse och Maria träffades vid tvåtiden i Stockholm för att varva ner inför resan och ta en öl innan. Det kändes som en rätt skön inledning på en lyckad fredagskväll.

Birka Paradise går från Stadsgårdskajen några minuters gångväg från Slussen och det var i avgångshallen vi bekantade oss med en del av ressällskapet. Många hade kommit långväga med buss och vi märkte rätt snart att alla inte bara sovit på bussarna. Det var ganska högljutt och ljudligt minst sagt och vid halv sex var det därför rätt skönt att dörrarna äntligen öppnades så att vi kunde ta oss ombord och leta upp våra hytter.

Hytterna var något alldeles extra Birka Class de Luxe och för en gångs skull såg de ut som webbplatsen lovade. En stor dubbelsäng och ett stort fönster med utsikt över havet och Stockholm var det som mötte oss när vi letat rätt på vår hytt. En bra start på resan.

 

Klockan sex la båten ut och det var dags för oss att inta ála carte matsalen. Vi hade bokat första sittningen vilket vi tyckte var smart. Alternativet var nio och då hade det varit väldig sent och hungrigt tror vi.
Maten var utmärkt och det kändes som vi blev mer än mätta när vi rullade ut för att upptäcka båten.

Hela båten har inretts med ett tropiskt tema och på översta däcket finns den lugnare pianobaren och poolområdet som om kvällen blir dansgolv och bar. På plan fem var det betydligt livligare med allsång till trubadurer som gjorde covers på kända låtar samt den stora dansrestauranten. Vi provade lite av varje på kvällen med lyckat resultat. Det ringde i öronen när vi senare somnade gott i hytten.

Efter en god natts sömn och en frukost som erbjöd det mesta man kunde tänka sig (inklusive gammeldansk om man behövde) tog vi det lugnt och läste och mös i hytten. Det var väl nu vi egentligen skulle hunnit med bad i poolen och solande på övre plan. Tyvärr blev det inte så denna gång.

Vi gick en promenad på båten, gjorde lite inköp i taxfreebutiken och tog någon drink innan det var dags för lunchbuffé. Vi hade valt den sena buffen denna gång vilket kändes optimalt med tanke på den mastiga frukosten och att ge maximalt med tid att njuta av. Alla som gjort en sån här kryssning vet att de sista timmarna innan hemkomst kan kännas sega ibland men den här gången satt vi och åt istället. Buffén var väl inte den bästa vi ätit men det fanns tillräckligt av alternativ för att vi alla skulle bli mätta.

 

 

 

Efter detta återstod bara att hämta våra grejor från hytten och bege oss hemåt efter ett intensivt dygn.

 

 

 

 

 

Hur sammanfattar vi detta då? En fräsch båt byggd 2004 med hytter som motsvarande förväntningarna. Bra festliv med lite för varje smak. Vår planering med första dukningen på kvällen och andra dukningen dan därpå kändes optimal. Vi ångrade efteråt möjligen att vi inte hunnit med att prova soldäck men får väl spara det till nästa gång istället.
Slutligen måste vi säga att vi hade otroligt trevligt och det var väldigt roligt att umgås under dessa opretentiösa förhållanden. Ett stort tack går till Lasses föräldrar som ordnade detta och till Mormor Lotta som tog hand om barnen under denna helg.